فسخ نکاح
بسیاری از افرادی که برای اولین بار با عبارت فسخ نکاح مواجه میشوند، این سوال مهم در ذهن آنها شکل میگیرد که که فسخ نکاح چیست و با طلاق چه فرقی دارد؟ فسخ نکاح یکی از روشهای انحلال و پایان پذیرفتن عقد نکاح است. یعنی با فسخ نکاح، دیگر بین زن و شوهر زوجیتی وجود نخواهد داشت و مانند اینست که از ابتدا با یکدیگر ازدواج نکردهاند. بنابراین از این جهت فسخ نکاح و طلاق تفاوتی با یکدیگر ندارند و هر دو رابطه حقوقی، عاطفی و اجتماعی نکاح را به پایان میبرند. در تعریف دقیقتر می توان گفت فسخ نکاح نوعی بر هم زدن یک جانبه ی عقد نکاح هست. بر عکس طلاق، در فسخ نکاح، حق برهم زدن نکاح هم برای زن و هم برای مرد در نظر گرفته شده و منحصر به یکی از طرفین نیست
شباهتهای فسخ نکاح و طلاق
فسخ نکاح و طلاق از جهات متعددی با هم شبیه هستند که مهمترین آنها را در این قسمت بررسی میکنیم.
1- مدت زمانی که بعد از انحلال نکاح باید عده نگه داشته شود در فسخ نکاح و طلاق یکی است. یعنی در هر دوی فسخ نکاح و طلاق، زوجه باید ظرف مدت یکسانی از ازدواج مجدد و برخی اعمال دیگر اجتناب نماید.
2- هم فسخ نکاح و هم طلاق، هر دو عمل حقوقی یک جانبه هستند. یعنی با اراده یکی از طرفین قابل تحقق اند و نیازی به اراده هر دو طرف نیست. جالب است بدانید حتی در طلاق توافقی نیز اصل طلاق با ارادهی یک نفر انجام میشود.
تفاوتهای فسخ نکاح و طلاق
1- طلاق نیاز به تشریفات خاصی دارد، مثل حضور دو شاهد عادل مرد و جاری شدن صیغه طلاق، ولی فسخ چنین نیست. یعنی برای طلاق گرفتن یا طلاق دادن ترتیبات خاصی وجود دارد که باید سپری شود ولی فسخ ترتیبات خاصی ندارد و به صرف اینکه یکی از طرفین عقد را فسخ کند دیگر نکاحی وجود نخواهد داشت.
2- در طلاق رجعی امکان رجوع از سوی زوج وجود دارد، ولی در فسخ امکان رجوع به هیچ عنوان وجود ندارد.
3- وقوع چندین طلاق بین زن و مرد می تواند آنها را بر یکدیگر حرام کند ولی فسخ به هر تعداد که باشد چنین اثری ندارد.